Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De 3 gezelligste stadjes van Le Marche

Gezellige plaatjes vind je door heel Italië, maar in de Marche zijn ze naar mijn mening toch écht het leukste! De lange kustlijn en rijke geschiedenis zorgen ervoor dat de dorpjes hier authentiek en knus aanvoelen. Ik heb in de afgelopen jaren veel van deze plaatjes mogen bezoeken en daarvan zijn Fermo, Ascoli Piceno en Montefiore dell’Aso toch echt de drie gezelligste stadjes van Le Marche!

Fermo

Alleen al het verhaal dat achter de naam van dit plaatsje schuilt, is interessant. Toen ik twee jaar geleden in het centrum van Fermo van een handgemaakt ijsje zat te genieten, kwam ik in gesprek met een oude vrouw. Zij woonde sinds haar geboorte in Fermo en vertelde dat in het verleden een belangrijk man met zijn leger de heuvel op liep (waar nu Fermo gelegen is). Op de punt van de heuvel zou hij gezegd hebben “stop” wat in het Italiaans geklonken moet hebben als “Fermo”. Hij heeft op die plaats een dorp gevestigd dat Fermo genaamd is. Hoewel ik dit verhaal nergens op internet kan vinden, wil ik graag geloven wat deze vrouw mij op het Piazza del Popolo vertelde. Het is een stadje geworden met karakter waar kunst, cultuur, natuur en ontspanning perfect samenkomen. Mocht je benieuwd zijn waar ik dit legendarische ijsje vandaan had: dat was Gelateria La Veneta. Zeker de moeite waard!

stadjes le Marche

Ascoli Piceno

Zo’n 65 kilometer verderop ligt het stadje Ascoli Piceno. Hier was ik met mijn familie uitgenodigd op een etentje bij een Italiaanse familie die we op de camping hadden leren kennen. In Italië betekent je familie uitnodigen dat je rond de 40 mensen over de vloer hebt, dus het was een drukte van belang. Om te beginnen kregen we in het Italiaans een rondleiding door hun stadje, waar ze met passie over vertelden. Mijn ouders luisterden aandachtig naar de verhalen over de San Francesco Kerk (waar we ook binnen een kijkje hebben genomen). Mijn zusje en ik keken vooral uit naar de pizza die we die avond zouden krijgen. Na het pizzafestein met de Italiaanse familie, liepen we over een van de pleinen in het centrum. De lampjes waren er aangegaan (te zien op onderstaande foto). Dit gaf zo’n romantische sfeer na een enorm gezellige avond dat Ascoli Piceno niet in mijn top drie kon ontbreken.

 stadjes le Marche

Montefiore dell’Aso

Ongeveer tien kilometer van de kust, vind je het plaatsje Montefiore dell’Aso. Dit schattige dorpje is geschikt om een middagje door te brengen, rond te slenteren, een terrasje te pakken of je 800e ijsje van de vakantie te eten! Het centrale pleintje voorziet je van een supermarktje en een kleine wandeling bracht me naar een prachtig uitzicht. De inwoners zijn er vriendelijker dan welke Nederlander dan ook en cappuccino’s proeven alsof er 28 uur werk aan besteed is. De sfeer van het stadje maakte me rustig en op mijn gemak. Zelfs mijn zusje werd er rustig van en geloof me, dat gebeurt minder vaak dan wenselijk.

stadjes le Marche

Ik ben voor komend jaar op zoek naar nieuwe stadjes in Le Marche om verliefd op te worden. Weet jij welk stadje mij gelukkig gaat maken? Laat het me weten!

 

 

 

Wil jij jouw ervaringen met deze regio delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Blog categorieën

Pagina delen

10

Countryhouse il Girasole

Familie Wolters, 15 februari 2017

Mooie safaritenten!

Mooie ligging, ook vlakbij het strand, mooie safari tent, mooi zwembad en heel erg lekker en zeer betaalbaar eten in het restaurant op de locatie. In de omgeving vind je leuke stadjes en een heerlijk strand.

Bezocht Countryhouse il Girasole in augustus 2017 met gezin.

Bestemming bekijken

Marche.nl