Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Kastelenroute door Le Marche

Le Marche wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd, hier heerst namelijk nog de authentieke Italiaanse sfeer. De mensen die deze regio al ontdekt hebben, zijn verliefd geworden op de rijke historie van de regio. Zo heeft “de Marken” veel dorpjes en kastelen, die omringd worden door hoge stadsmuren. Voor de toerist die het heerlijk vindt om weg te dromen bij de vele burchten en kastelen is deze regio een schot in de roos. Daarom neem ik jou in dit blog mee op een kastelenroute door deze prachtige regio, lees je mee?

Kasteel van San Leo

We beginnen op de grens van Emiglia Romagna, waar het middeleeuwse dorpje San Leo ligt. Het dorp ligt aan de voet van een hoge rots, met daarop hét kasteel van San Leo. Door de buurstad San Marino trekt San Leo jaarlijks aanzienlijk minder bezoekers, en dat is wellicht maar beter ook. Door de rust die hier nog heerst, waan je je in het echte oude Italië wanneer je door het dorpje struint.

De pronkstukken van de collectie van dit kasteel zijn toch wel de martelwerktuigen welke door de jaren heen goed bewaard zijn gebleven. Je loopt tussen de historische wapens door en buiten.. Daar geniet je natuurlijk op en top van het prachtige uitzicht op de vallei van Emiglia Romagna.

San Leo

Kasteel van Gradara

Onze reis gaat door naar het noord-oosten, nog boven de stad Pesaro. Na de afslag Cattolica, ligt het kleine dorpje Gradara welke bekend staat om haar rol in Dante’s “Inferno”. De burcht is het toneel van de geschiedenis tussen Fransesca en haar minnaar Paulo, welke rondzweven in de tweede cirkel van de hel. In deze cirkel wordt de zonde van onkuisheid gestraft, aangezien Fransesca getrouwd was met de broer van Paulo. Voor de bewoners van dit dorp staat het kasteel echter symbool voor de passie en het geloof in echte liefde, iets wat nog veel mensen ook naar Italië trekt.

Het Kasteel waar dit verhaal plaats heeft gevonden, is het kasteel van Gradara. Het dorp wordt nog altijd beschermt door de stenen stadsmuren, welke beschikken over veertien torens en een historische poort. De burcht waar dit verhaal zich heeft afgespeeld is nog altijd te bezoeken.

Kasteel van Gradara

Kasteel Rocca Roversca

De reis wordt vervolgt richting het zuiden, langs de kust van Le Marche. Hier belanden wij in de stad Senigallia, in de provincie Ancona. Wat direct in deze stad opvalt is de knusse sfeer in het historische centrum, mede door de vele restaurantjes en terrassen. Iedere Donderdag is dit centrum ook compleet afgesloten voor de markt, zeker iets om mee te maken!

Het hoogtepunt van een bezoek aan Senigallia, is het Rovere Fort oftewel kasteel Rocca Roversca. Door de jaren heen was het doel van het kasteel voornamelijk defensie, en daarom wordt het ook wel het fort van Senigallia genoemd. Hedendaags is het een van de best bezochte monumenten van Italië, mede door de verschillende tentoonstellingen en middeleeuwse feesten die hier gegeven worden.

Rocca RoverscaNaast deze grotere bekende kastelen zijn er ook nog talloze andere kastelen te vinden in deze regio, zoals in Offagna, Mondavio, Caldarola en Moresco.

Wanneer start jouw kastelentour door le Marche?

Wil jij jouw ervaringen met deze regio delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Marche.nl