Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

San Marino is de hoofdstad  en grootste stad van de Republiek San Marino, een enclave in Italië. Deze autonome staat ligt tussen de regio’s Emilia-Romagna en Le Marche in. Het historische centrum van de hoofdstad brengt je terug naar de middeleeuwen, maar dan wel met een moderne touch, want er zijn allerlei winkeltjes met kleding, tassen, lokale producten en juwelen.

Autonoom

De republiek is in 301 gesticht uit een gegroeide kloostergemeenschap door de monnik Marinus. Het genoot lange tijd bescherming van de Kerk en werd aan het einde van de 18e eeuw erkend door Napoleon en later tijdens het Congres van Wenen. Vandaag de dag heeft San Marino zo’n 33.000 inwoners en de gelijknamige hoofdstad heeft rond de 5.000 inwoners. De voornaamste inkomstenbron is het toerisme en daarnaast de export van wijn, kaas en keramiek.

De stad

Als je deze stad inrijdt, waan je je in een andere wereld. Langs de weg zijn smalle parkeerplaatsjes waar alle toeristen een plekje proberen te vinden om zo snel mogelijk de auto uit te kunnen en van het uitzicht te genieten. Omdat de stad hoog ligt, krijg je op de weg ernaartoe steeds mooiere uitzichten. Het centrum ligt helemaal bovenin en de weg wordt steeds smaller en moeilijker begaanbaar, dus het is aan te raden om zo snel mogelijk een plekje voor de auto te vinden en te voet verder te gaan. Het centrum doet middeleeuws aan met de kasseienstraatjes en oude gebouwen. Een bezoekje waard zijn de kathedraal van San Marino, het martelmuseum en de drie torens van San Marino.

Marche.nl