Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Natuurschoon in Le Marche

Deze regio is namelijk redelijk onbekend, behalve bij de echte Italië-kenners en natuurliefhebbers. In Le Marche kun je je onderdompelen in het ongerepte Italië en genieten van de prachtige natuur. Dit is ook de reden waarom ik jou in dit blog kennis wil laten maken met het natuurschoon in deze prachtige regio. Benieuwd naar het natuurschoon in Le Marche? Lees dan snel verder!

Parco Nazionale dei Sibillini

Mijn zoektocht naar natuurschoon begint in de Appijnen, in het hart van Italië. Hier ga ik van start bij nationaal Park Monti Sibillini, wat ooit een skigebied moest worden. Maar daar waren milieuactivisten en natuurliefhebbers het niet mee eens. Na een aantal protesten is dit plan ook niet doorgezet.  Sinds een aantal jaren heeft Monti Sibillini dus ook de status van Nationaal Park, wat goed nieuws is voor de flora- en fauna fanaten. En dat is overal in terug te zien, de natuur is adembenemend.

Als je door het park loopt, zie je dat de natuur echt uniek is. In het Monte Vettore vind je het meer van Pilatus (in het Italiaans Lago di Pilato) en dat is zeker een fotomomentje waard tijdens de wandeling. Ik ben er dan geen fan van, maar je vind hier een bijzonder zoetwaterkreeftje, die je alleen vindt. Met de gekke naam “Chirocephalus marchesonii”. En voor de echte avonturiers is er ook goed nieuws, wolven en beren komen hier ook nog voor. Je komt ze dan bijna niet tegen, maar als je ze ziet, kun je de meest gave foto van de vakantie maken!

En dan vraag je je misschien af wat het beste moment is op dit park te bezoeken. Dit is in het voorjaar, mede door haar aangename temperaturen en de bloei van de flora. Maar ook het najaar is een goed seizoen, door de heldere luchten en herfstkleuren. Een ding is zeker, Parco Nazionale dei Sibillini is fotowaardig op iedere dag van het jaar!

Monte Vettore

Grotte di Frasassi

De zoektocht naar het natuurschoon in Le Marche vervolg ik in noordelijke richting, waar ik terecht kom in natuurpark Gola della Rossa. Dit park heeft historische ondergrondse grotten en is echt bijzonder om te zien. In 1948 vond een boer bij toeval een ingang naar in de grotten, en in de jaren 50 en 60 werden door de Italiaanse Alpinistenvereniging nog meer ingangen ontdekt. Zelf doet het me altijd een beetje denken aan “Kastelenrijk” van de attractie “Droomvlucht” in de Efteling, en is daardoor ook uitstekend geschikt voor een uitstapje met de kinderen. De licht glitterende stalactieten en stalagmieten bevinden hebben namelijk ook bijnamen verdiend door de jaren heen, zoals de Kameel, Beer, Reuzen en Spaghetti. In één bezoekje ben je niet uitgekeken, want het grottencomplex is verdeeld over 13 kilometer. Je kunt hier onder leiding van een gids naar binnen of zelf over een van de aangelegde wandelpaden slenteren. En een ander pluspunt? De temperatuur daalt flink hoe dieper je de Grotten van Frasassi ingaat. Hierdoor is het ook een prima dagbesteding op een warme dag!

Grotten van Frasassi

Parco Naturale del Monte San Bartolo

Ten slotte eindig ik aan de prachtige kust van de regio, in het natuurpark van Monte San Bartolo om precies te zijn. Het regionale park heeft haar naam te danken aan de berg in het gebied, namelijk de Monte San Bartolo. Over een lengte van 10 kilometer liggen verschillende karakteristieke dorpjes, zoals Fiorenzuola di Focara en Pesaro. Een absolute aanrader om een roadtrip te doen langs deze gezellige en pittoreske dorpjes. Door de populariteit van dit natuurgebied, is er een route gemaakt genaamd “la Strada Panoramica”. Deze route wordt geroemd door de historie die hier naar voren komt, mede door Villa Imperiale én Villa Caprile. Mijn persoonlijke favoriet is toch zeker villa Caprile, omdat het mij altijd een beetje doet denken aan een mix van Dorne (Game of Thrones) en Haunted Mansion.

En ben je klaar met de historische route of wil je gewoon even tot rust komen? Laat je dan meenemen door de oase van rust en het prachtige uitzicht op de Atlantische Zee. En misschien als je heel goed kijkt, zie je Kroatië zelf liggen!

Vila Caprile

Natuurlijk is er nog veel meer natuurschoon Le Marche te vinden. Welke hiervan is jouw favoriet?

Wil jij jouw ervaringen met deze regio delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Marche.nl